Kan du forestille deg å ikke få rettferdig lønn for jobben du gjør?

Kunne du tenke deg å jobbe med å høste pepper hele uka? 
Kanskje hvis alternativet var å lage tau som du går langs veikanten for å prøve å selge til tilfeldige som kjører forbi? At de som kjører bilene ikke ville kjøpe tau, men de ville gjerne kjøpe noe annet... Og du vet at hjemme sitter det 5 sultene unger. 

Dette er historien til Veronica fra Kenya, som mistet mannen sin i en bilulykke da hun var gravid med sitt 5 barn. Plutselig sto hun der og var alene om å forsørge familien sin. Nå jobber hun med å høste inn "pink pepper" for doTERRA, og tjener 5 ganger så mye! Ungene kan begynne på skole, og de trenger aldri å legge seg sultene igjen. 

Som mamma til to små er jeg ikke i tvil om at jeg ville gjort hva som helst for at de ikke skal gå sultene, men det er likevel vanskelig å forestille seg dette her jeg sitter i trygge Norge.

Se hele historien til Veronica her.


Jeg sier alltid at for å få ned forbruket må vi tenke oss om en ekstra gang før vi kjøper noe. 
Men jeg tenker også at det handler ikke bare om hva vi kjøper, men også hvor vi kjøper det. Det er så utrolig mange som begynner å få opp øynene for dette, (hurra) det at vi kan produsere ting på en måte som er bra for naturen. Enten ved å bruke resirkulerte materialer, men også at de produktene vi kjøper er produsert/dyrket på en bærekraftig måte. Vi må ikke høste mer enn vi sår.

En annen viktig faktor for meg er at alle som er involvert i produksjonen skal få den lønnen de fortjener! Det finnes så alt for mange i verden som blir lurt, og ikke får på langt nær det de skal ha for den jobben de gjør. Et godt eksempel på dette er de som høster Frankincense. Frankincense er en olje som kommer fra trer i for eksempel Somalia. Vi kan betale opp til 1000 kroner for en flaske i dag, mens de som bruker hele dagen sin ute i skogen for å høste dette nesten ikke får betalt i det hele tatt. Det er fordi det finnes mellommenn som styrer handelen, og de som høster egentlig ikke vet hvor verdifullt produkt de egentlig har. Se hvordan doTERRA har gjort noe med dette!

Det finnes selvfølgelig utallige slike historier, men hvis vi går til "Hva kan lille meg gjøre?" Så er det faktisk mulig å undersøke litt på selskapene du kjøper ting fra, hvor miljøvennlige og rettferdige de er. 

En superenkel måte å se dette på er prisen. 
Hvis du kommer over en vare som plutselig er mye billigere sammenlignet med noen andre, bør det ringe en bjelle. 
Det er en grunn til at denne varen kan selges så billig, noen her har ikke fått det de skal! Det finnes faktisk en form for slaveri i verden fortsatt, og blir det å dra den for langt hvis jeg sier at det å kjøpe disse billige produktene er det samme som å støtte opp under dette? 

 Jeg elsker at jeg nå er en del av en organisasjon som ikke bare lager arbeidsplasser med gode avtaler og rettferdig lønn. Men også er opptatt av at råvarene dyrkes på bærekraftig måte! Jeg vet at når jeg kjøper en flaske med pink pepper så gjør den ikke bare godt for meg, men også for Veronica, og mange andre familier i Kenya. 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.